Short sales
Home

 

[Home][Nieuws][Short sales]

 

Short Sales

Sinds het najaar van 2008 is het (tijdelijk) niet meer toegestaan om "short te gaan" in aandelen van financiŽle instellingen. Ofwel het verkopen van aandelen, die je niet in je bezit hebt.

Waarom doen vooral hedgefunds aan short selling? Je moet er toch van overtuigd zijn, dat de koersen gaan dalen om short te gaan? Dat hoeft niet. Indien de volatiliteit (beweeglijkheid koers) van een aandeel toeneemt, zonder dat het verwachte rendement toeneemt, kan er al een wiskundig optimum zijn bij een negatief aantal aandelen.

In bijgaande link vind je een rekenmodel, dat veel gebruikt wordt door hedgefunds. Dit model berekent wiskundig de optimale beleggingsportefeuille door maximalisatie van het verwachte rendement EN een minimalisatie van de volatiliteit van de gehele beleggingsportefeuille. Om het te kunnen berekenen moet bekend zijn: volatiliteiten, correlaties en de risicovrije rente.

Optimale beleggingsportefeuille bepalenI

Wanneer je gaat experimenteren met verwachtingswaarden van de rendementen, of met de volatiliteit, of met de correlaties, dan zie je dat het model heel snel het short gaan voorschrijft. Het lijkt vreemd, maar wiskundig klopt het precies. Dit model is gebaseerd op het maximeren van de zogenaamde Sharpe-ratio, dat weer geheel is gebaseerd op het CAPM (capital asset pricing model), waarvan Markowitz de pionier was. Dit model wordt ook wel het Sharpe-Lintner-Mossin model genoemd

Dat het model short gaan kan voorschrijven, is gelijk een nadeel van het model, want erg realistisch is dat niet. Diverse hedgefunds hebben daar weliswaar miljoenen mee verdiend in 2008, maar short gaan is voor de gemiddelde belegger, maar ook voor het gemiddelde pensioenfonds niet mogelijk. Het komt niet overeen met de doelstelling van het het pensioenfonds. Short gaan kan eigenlijk alleen door aandelen te lenen bij institutionele beleggers of bewaarbanken (zoals de Kasbank) en die aandelen te verkopen, om op een later tijdstip de aandelen terug te kopen. De partij waarvan je aandelen leent zal alleen professionele tegenpartijen accepteren en ook een onderpand vragen. Met het schrijven van call-opties of met putopties kun je in zekere mate het short gaan simuleren, echter het risico ligt dan totaal anders. Bij een verkeerde inschatting kan dat zelfs enorme verliezen opleveren.

Is er ook een optimaal beleggingsportefeuille te maken waarin short gaan is uitgesloten?  Ja dat kan. de mogelijkheden zijn:

  • Het bovenstaande model met constraints op shortposities
  • Black Litterman approach

Als je daarin geÔnteresseerd bent, kun je een mail sturen naar info@dirkvanderschoot.nl

Ook voor het bepalen van reŽle correlaties en volatiliteiten kun je contact met ons opnemen. 


Copyright (c) 2006 DirkvanderSchootConsultancy. All rights reserved.

info@dirkvanderschoot.nl